
Zekki ammattilaisille
Zekki tarjoaa kartan ja kompassin nuorten risteilevien palvelupolkujen maailmaan. Se soveltuu hyvin nuoren ja nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten yhteiseksi työkaluksi.
Zekin ammattilaissivulta saat tietoa Zekin kehittämistyöstä ja taustalla olevasta tutkimustiedosta sekä vinkkejä Zekin hyödyntämiseen ammattilaistyössä.
Mikä on Zekki?
Nuorille suunnattu Zekki kannustaa pohtimaan omaa hyvinvointia ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin. Zekki on tarkoitettu 15–25-vuotiaille nuorille sekä nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten työkaluksi.
Verkossa oleva työkalu on helppokäyttöinen ja sen avulla pystyy tekemään elämää laajasti kartoittavan itsearvion muutamassa minuutissa. Vastaamalla 10 kysymykseen nuori saa yhteenvedon, joka auttaa pohtimaan omaa elämää ja tulevaisuutta. Lisäksi tarjolla on lisätietoa sekä vinkkejä omaan elämäntilanteeseen sopivista palveluista.
Zekki perustuu 3X10D®-elämäntilannemittariin, tutkimuksiin ja asiantuntijatietoon. Zekin ovat kehittäneet yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diakonissalaitoksen Vamos, Ehyt, HelsinkiMissio, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Mieli, Nuorisoasuntoliitto, Nuorten Ystävät, Pelastakaa Lapset, Takuusäätiö, Väestöliitto ja Yeesi STEAn tuella
3X10D®-elämäntilannemittari Zekin taustalla
Zekin tausta löytyy vuosina 2015 - 2016 toteutetusta valtiovarainministeriön kuntakokeilusta Kuopiossa. Kaupungissa kehitettiin Hyvinvoinnin integraattori -mallia, jolla pyrittiin rakentamaan aiempaa kokonaisvaltaisempaa ja parempaa tukea nuorille, joilla oli tuen tarvetta monilta ammattilaisilta.
Oli selvää, että monialaista ja -ammatillista työtä säätelevät niin lait kuin monenlaiset käytännöt paikallistasolla. Siilomaiset palvelut eivät toimi hyvin silloin, kun nuorella on useita palvelun tarpeita tai tarpeita, joihin ei ole julkisella puolella tukea lainkaan. (Juutinen & Kainulainen 2017).
Ratkaisu nuorten tarpeiden ja palveluiden parempaan kohtaamiseen löytyi hyvinvointitutkimuksesta ja hyvinvoinnin mittaamisesta. Hyvinvoinnin kokemus syntyy siitä, millaisessa elinympäristössä elämme, mitä elämältä tavoittelemme ja millaisia tunteemme ovat.
Nuorelta voidaan pyytää arviota omasta elämästään ja se kertoo samalla mahdollisista tuen tarpeista sekä vahvuuksista suhteellisen tarkasti. Näiden ajatusten pohjalta syntyi 3X10D®-elämäntilannemittari. (Kainulainen & Juutinen 2017; Kainulainen, Saari &Veenhoven 2018).
Näin Zekki kehitettiin
Kuopion kuntakokeilun ja sitä seuranneen Diakonia-ammattikorkeakoulun hanke- ja kehitystyön myötä on vahvistunut näkemys, että nuoret tarvitsevat nuorilähtöistä tukea. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että nuoret kohdataan arvostaen heitä ja heidän omia näkemyksiään. Heitä kuunnellaan aidosti ja vähättelemättä, ja elämäntilannetta katsotaan kokonaisvaltaisesti. Nuorilähtöisessä ajattelussa tuki lähtee nuoren tarpeista ja avun saaminen on nuorelle vaivatonta (Paananen ym. 2020; Paananen, Surakka, Wiens 2019). Analyysien perusteella tuli myös selväksi, että usein internet-sivustoista on vaikea löytää itselle sopivaa tukea (Alanko 2019; Alanko & Paananen 2020).
Nuoren hyvinvointi rakentuu arjessa ja sen sujumisessa. Tämän vuoksi arjen sujuminen ja nuoren toiveet, unelmatkin, ovat hyvä lähtökohta rakentaa tukea. Vain harvoin ongelmat syntyvät hetkessä ja kohdistuvat vain johonkin tiettyyn osaan elämässä. Siksi on järkevää tarjota tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mahdollisimman matalalla kynnyksellä, nuoren koko elämää tarkastellen ja myös vahvuudet huomioiden. (Paananen ym. 2020).
Jokaisen on välillä hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä elämältään haluaa, millaista se on ja mihin haluaisi sitä suunnata. Tätä pohdintaa voi tehdä itsekseen, mutta myös turvallisessa ryhmässä tai yhdessä jonkun ammattilaisen kanssa. 3X10D®-elämäntilannemittari ja Zekki tarjoavat tähän hyvän työkalun. (Kainulainen 2019; Kainulainen & Paananen 2020; Huotari 2020).
Zekin kehittämistyö tiivistetysti
Nuorten kevyet palvelupolut 2018 - 2020: nuorten ääni kuuluviin
- Nuoret ryhmänvetäjät Oulussa, Kotkassa, Kuopiossa ja Helsingissä
- Systemaattisia keskusteluita ryhmätapaamisissa viikon välein tai kahden kesken yhteensä 100 tuntia.
- Keskusteluissa mukana 40 nuorta eri taustoilla: 18-25-vuotiaita kantasuomalaisia, romaneja, maahanmuuttajia, lastensuojelutaustaisia nuoria, korkeakoulussa opiskelevia, työtä etsiviä ja työpajanuoria. Lisäksi viisi Digitalents Helsingin nuorta analysoivat tarjolla olevia digipalveluita.
- Keskusteluiden perusteella jäsennettiin 10 tarinaa nuorten elämänpoluista, polun kääntöpisteitä ja tukitoiveita.
Nuorten digitaaliset tukipolut 2020- : järjestöt tukemaan nuoria
- Mukana 27 nuorten hyvinvoinnin ja tukipalveluiden asiantuntijaa 12 järjestöstä ja yhdestä kaupungista sekä 8 nuorta ohjausryhmäläistä.
- Yhteensä 23 asiantuntijoiden etätyöpajaa ja 10 asiantuntijahaastattelua. Yli 50 tuntia yhteiskehittämistä ja noin 2 000 tuntia Diakonia-ammattikorkeakoulun asiantuntijatyötä.
- Kaksi testauskierrosta, joissa yhteensä 90 Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijaa testaamassa.
Näin Zekkiä käytetään
Zekki.fi on täysin anonyymi palvelu nuorelle. Tämä tarkoittaa sitä, että oman elämän arviointi, tulevaisuuden suunnittelu ja mahdollinen yhteydenotto tukipalveluun on täysin nuoren päätettävissä.
Zekistä voi tallentaa tiedot itselleen pdf-tiedostoon ja sitä voidaan hyödyntää yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Jatkossa Zekkiä kehitetään myös siihen suuntaan, että se mahdollistaa omien tietojen seurannan ja lähettämisen muille suoraan ohjelmasta.
Zekissä on kahdenlaisia palveluita. Kaikille tarjotaan laajalti tarjolla olevia, pääsääntöisesti järjestöjen tarjoamia digitaalisia palveluita. Näiden lisäksi tarjotaan paikkakuntakohtaisia palveluita niillä paikkakunnilla, joista on tiedossa sopivia palveluita.
Oulun kaupunki on kuvannut palveluitaan ensimmäisenä. Jatkossa paikkakuntakohtaisia palveluita lisätään yhteistyössä järjestöjen, kuntien ja kuntayhtymien kanssa. Samaan aikaan kehitetään paikallisten palveluiden lisäämisen automatisointia yhdessä valtiovarainministeriön Aurora AI -ohjelman kanssa.
Ota Zekki käyttöösi!
Voit hyödyntää Zekkiä ammattilaistyössä monin eri tavoin. Alla on kuvattu lyhyesti Zekin käyttöönottoa ja siitä saatavia hyötyjä. Katso myös lyhyt Zekkiä esittelevä video ja tutustu Zekin esittelydioihin sekä diojen tueksi tuotettuun infotekstiin.
Zekin kehittäjät keskustelevat mielellään ohjelman hyödyntämisestä ammattilaistyössä ja siihen liittyvistä tutkimuksista. Ota yhteyttä: zekki@diak.fi
Toiminta | Hyöty | |
---|---|---|
Jaa tietoa | Kerro zekki.fi:stä | Matalan kynnyksen tuki nuorille. Järjestöjen palvelut laajalti käyttöön. |
Linkki organisaation omalle sivulle | Liitä Zekin logo ja linkki organisaatiosi sivuille | Anonyymiä tietoa omien nuorten elämäntilanteesta. |
Kerro omista palveluista | Kuvaa omat nuoria tukevat palvelut Zekkiin. Käytännön ohjeet: zekki@diak.fi | Oman paikkakunnan nuoret saavat Zekin kautta tiedon paikallisista palveluista. |
Systematisoi asiakasprosessi | Ota zekki.fi osaksi asiakasprosessia | Parempi ymmärrys nuoren tarpeista. Systemaattinen keskustelun pohja. Voimavarat mukaan keskusteluun. Nuoren toiveet näkyviin. |
Kehitä nuorilähtöisiä palveluita | Yhteiskehittämisen prosessi | Monialaisten palveluiden yhteensovittaminen lisää vaikuttavuutta. |